Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Bułki śniadaniowe. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Rewelacyjnie pyszne i szybkie.

kuchnianaturalna

buki_sniadaniowe_koszyk_3

Niedziela pogodą nastroiła mnie melancholijnie. Domownicy śpią jeszcze słodko, na dworze wicher i mżawka. Ekspres pięknie już pracuje, zniewalający zapach świeżo zaparzonej kawy rozpływa się po domu. Na chwilkę przysiadłam w ciszy i spokoju i popijam gorącą kawę. Jest mi tak dobrze. Ale zawsze może być jeszcze lepiej :). Tak więc postanawiam uszczęśliwić S., K. J.  budząc ich zapachem świeżych bułeczek. Ale nie pędzę do sklepu po gotowce, tylko wyciągam mikser, potrzebne ingrediencje i sama tworzę pyszności.

 

buki_niadaniowe_koszyk

Dzisiaj akurat miałam ochotę na orkiszowo - żytnie bułeczki śniadaniowe. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut, łącznie z wyrabianiem. Na blaszce bułeczki urosły w ciągu 30 minut. Zapach piekących się bułek - nieoceniony. Śniadanie okazało się wyborne, smaczne i zdrowe. Do jeszcze ciepłych bułek przygotowałam pastę z wędzonej dymem makreli, białego świeżego twarożku, cebuli, czarnych oliwek i świeżego estragonu oraz szałwii. Połączenie - znakomite.

Bułki śniadaniowe orkiszowo - żytnie z otrębami.

 

buki_niadaniowe_blaszka

 

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 3 łyżki otrąb
  • 6 g suchych drożdży instant
  • 25 g roztopionego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka miodu wiosennego wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka morskiej soli

 

buki_niadaniowe_blaszka2

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy otręby (dałam orkiszowe i żytnie), suche drożdże, łyżeczkę soli morskiej. Ciepłe mleko mieszamy z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz miodem. Całość wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być miękkie i sprężyste oraz nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Z każdej części robimy w dłoniach kulkę i spłaszczamy ją. Układamy powstałe krążki na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 - 40 minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, program góra - dół. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypujemy ulubionymi dodatkami, sezamem, makiem, otrębami, gruboziarnistą solą, ja posypałam kilka bułek czarnuszką. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min., do pięknego złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika bułki przekładamy na kratkę do ostudzenia. U mnie niestety ostatniego etapu nie doczekały. Zniknęły w cudownych niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze ciepłe :). Zajadamy z ulubionymi śniadaniowymi specjałami.

Smaczego!

 

buka_niadaniowa_z_past

A jak wyglądają Wasze śniadania?

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [andzia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    nie do końca takie jak się spodziewałam,troszkę za "ciężkie" i za słodkie
    pozdrawiam

  • kuchnianaturalna

    andzia.
    Wszystko zależy od tego jakiej mąki używasz. Od niej zależy "puchatość" bułek. A miodu można dać zawsze mniej. U mnie te bułki schodzą jak przysłowiowe ciepłe bułeczki

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci