Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie.

kuchnianaturalna

chleb_na_owsiance_1

 

Zaproszenie do wspólnego wypiekania przyszło do mnie od Małgorzaty Ziółkowskiej z bloga Smaki Alzacji. Jest mi niezmiernie miło i serdecznie dziękuję. Tym bardziej, iż jest to mój debiut w akcji z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. Dotychczas śledziłam z wypiekami na twarzy wcześniejsze akcje, skrupulatnie zapisywałam przepisy i piekłam, piekłam i piekłam.

Pieczemy Chleb na Owsiance z przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.

 

chleb_na_owsiance_21 

 

Zadanie: wypiek chleba na owsiance, drożdżowego. Nie wykonam, to była moja pierwsza myśl po otrzymaniu zaproszenia. Od bardzo, bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga: dawaj, nie poddawaj się, wspólnymi siłami zjemy, zaprosimy kogo trzeba i chleb zniknie. OK. Na próbę upiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma. Czary mary, nikt nic nie wie, głupie miny, tylko okruchy chleba na brodach pozostały, jako dowód winy. Cóż zrobić? Myśl trzecia: upiec jeszcze jeden. Zabieram się do roboty kiedy nikogo nie ma w domu, nikt nie czatuje za progiem i nie podgląda wyczekująco. Udało się! I co? Mamie tylko piętka pozostała do powąchania i spróbowania. Całe szczęście, że piętka, moja ulubiona, z puchaty miąższem i chrupiąca skórką, z niewyczuwalnym smakiem płatków owsianych :)

 

chleb_na_owsiance_6

Chleb na owsiance

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki orkiszowej typ 720
  • 150 g płatków owsianych razowych
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 1 płaska łyżka miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 

chleb_na_owsiance_4

Przygotowanie.

Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę miodu oraz 4 łyżki ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do powstania zaczynu. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Podprażone płatki zalewamy resztą ciepłej wody, aby zmiękły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez ok 10 minut. Ciasto będzie bardzo rzadkie i lejące. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami owsianymi lub innymi ziarenkami. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C, program góra - dół. Do piekarnika wsypujemy kilka kostek lodu, aby skórka była chrupiąca. Ostrożnie wkładamy foremkę z ciastem na dolny poziom i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia.

Zajadamy ze smakiem ze świeżym masełkiem, z twarożkiem lub domowym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu. Smak chleba wyśmienity, dzięki podprażonym płatkom lekko orzechowy, wybornie pachnący miodem.

 

chleb_na_owsiance_5

Dziękuję za wspólne wypiekanie:

Dorota  Moje Małe Czarowanie, Agnieszka Kuchareczka Agusia, Alina Ala piecze i gotuje , Joanna Różowa Kuchnia, Bożena Moje Domowe Kucharzenie, Danuta Moje Wypieki i Nie Tylko, Wiosenka Eksplozja Smaku, Marta Magiczne Życie Marty, Kinga Małe Kulinaria, Kasia Słodka Babeczka, Urszula Moja Kuchnia, Maja Maja Skorupska, Paulina Buszująca w Kuchni, Agnieszka Kuchnia Co Dnia  Marzena Kulinarna Maniusia.

 

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • rozowakuchnia

    Aguś Chlebuś przepyszny wyszedł ci całkiem inny niż mój. Tęskniłam już za tymi wspólnymi wypiekami . Pozdrawiam.

  • danusia0909

    Dziękuję Agnieszko za wspólne pieczenie. :) Chlebek jest fantastyczny, a jego smak niezapomniany. Zagości u mnie na stałe. :)

  • Gość: [Dorota Owczarek] *.lodz.mm.pl

    O jak fajnie że już mogę komentować.Chlebek wyszedł super i choć jak twierdzisz nie jadacie na drożdżach to tym razem smakowało, pozdrawiam. Fajnie było Cie spotkać przy wspólnym pieczeniu.

  • bozena-1968

    Pyszny chlebek, następnym razem też pokombinuje i co nieco zmienię..dzięki za wspólne pieczenie.

  • Gość: [Kasia S] *.konin.mm.pl

    Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

  • Gość: [Marzena] *.dynamic.chello.pl

    Wspaniały jest ten chlebek, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piekny i pyszny, dziękuję :)

  • Gość: [Marta] *.ssp.dialog.net.pl

    Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Alina] *.leon.com.pl

    Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

  • kuchnianaturalna

    Dziewczyny.
    Serdecznie dziękuje wszystkim za wspaniałe Wypiekanie na Śniadanie. Mam nadzieje spotkać się przy następnych wypiekaniach.
    Pozdrawiam

  • Gość: [kocie-smaki] *.bestgo.pl

    jak przeczytałam o tej piętce i chrupiącej skórce - przepadłam. i choć też ostatnio szarżuję z zakwasem, to chętnie wypróbuję chleb, który wymaga mniej czasu na wyrastanie :)

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

  • kuchnianaturalna

    Serdecznie Wszystkim Paniom dziękuję za wspólne wypiekanie. Było mi bardzo miło wziąć udział w akcji. Mam nadzieję, iż spotkamy się jeszcze nie raz. Pozdrawiam serdecznie. Aga P.

  • Gość: [aNNA] *.icpnet.pl

    świetna opcja na śniadanie, polecam każdemu kto nie próbował :)

  • kuchnianaturalna

    Gość: [aNNA]
    Masz rację, jedno z najzdrowszych śniadań, to śniadanie na swoim domowym pieczywie.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci