Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Sernik z figami. Najszybszy z blendera. Bez tłuszczu. Nisamowicie aksamitny.

kuchnianaturalna

sernik_z_figami_1

Kupiłam figi. Nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić. Ich smak nie zachwyca mnie, jedzone solo są takie bez wyrazu. Są śliczne, ale, jak dla mnie, potrzebują "dopełniacza" smaku. I tu rewelacyjnym połączeniem smaków okazał się przepyszny sernik w parze z figą.

 

figi_2

Figi charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym, przeciwwrzodowym, wspomagają trawienie. Wykazują również działanie łagodzące oraz lekko przeczyszczające. Figi zawierają aldehyd benzoesowy, czyli substancję o działaniu przeciwnowotworowym. Stanowią bogate źródło potasu, wapnia i magnezu oraz witamin z grupy B. I chyba najzdrowiej jeść figi w stanie nieprzetworzonym.  Więc wzbogaćmy swoją dietę w zdrowe, świeże figi.

 

sernik_z_figami_4

Kilka składników i mamy fantastyczny deser. W sam raz na weekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki, blender  i do dzieła. Samo przygotowanie zajmuje 15 minut.

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 125 g serka mascarpone
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 laska wanilii
  • 3 świeże figi.

sernik_z_figami_3

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 170 st. C, program góra-dół. Małą foremkę, u mnie tortownica o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blendera wlewamy mleko skondensowane, żółtka, serek mascarpone. Całość miksujemy. Dodajemy po kawałku sera białego i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Całość miksujemy jeszcze przez chwilkę. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Masę serową  łączymy w misce delikatnie z ubitą pianą. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Tak studzimy przez ok. godzinę upieczony sernik. Później wyciągamy go z piekarnika i pozwalamy całkowicie wystygnąć. Ja wstawiłam go na noc do lodówki, rano miał fantastyczna aksamitną konsystencję. Ale ja byłam cierpliwa :)

Serniczek przybieramy pokrojonymi w ósemki figami i zajadamy ze smakiem.

 

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci