Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Pralinki owsiano - czekoladowe, z masłem orzechowym. Pyszne i zdrowe.

kuchnianaturalna

pralinki_owsiano__orzechowe_1

 

Pralinki te są po prostu świetne. Idealne dla smakoszy masła orzechowego i wszelkich drobnych słodkości. Pachną czekoladą, orzechami, miodem, nie są za słodkie, lecz w sam raz. Nawet się nie spodziewałam, że mogą tak wspaniale smakować. Na jednej pralince oczywiście nie kończy się :). Są doskonałe do szkoły, jako niespodzianka dla dzieciaka, do popołudniowej kawy w pracy, świetnie spisują się jako słodka i sycąca przekąska w podróży.

 

pralinki_owsiano__orzechowe_4

 

Składniki:

  • 1,5 szkl. uprażonych płatków owsianych (górskich)
  • 2/3 szkl. uprażonych wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. rozdrobnionych migdałów i orzechów
  • 1/2 szkl. pokruszonej gorzkiej czekolady 70%
  • 1/2 szkl. masła orzechowego
  • 1/3 szkl. miodu naturalnego wielokwiatowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

pralinki_owsiano__orzechowe_31

 

Przygotowanie.

Płatki owsiane wsypać na rozgrzaną beztłuszczową patelnię i uprażyć na złoty kolor. Tak samo postąpić z wiórkami kokosowymi. Płatki i wiórki wystudzić. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce  i dokładnie wymieszać łyżką, aby powstała gęsta i klejąca masa. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po schłodzeniu formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papilotkach przeznaczonych do pralinek.  Zajadać ze smakiem. Gdyby jakimś cudem pozostało kilka pralinek można przechowywać je w lodówce w zamkniętym pudełeczku do ok. tygodnia.

 

pralinki_owsiano__orzechowe_2

Smacznego!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zosia] 95.160.190.*

    Nigdy nie próbowałam jeść deserów czekoladowych które są połączone z płatkami owsianymi. Oczywiście widziałam już takie przepisy nawet na wkuchnizwedlem.wedel.pl/ ale jakoś nigdy nie zdecydowałam się takiego deseru wykonać. Moim zdaniem takie połączenie śmiało można nazwać nawet zdrowym deserem.

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci