Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Majonez domowy. Tradycyjny smak. Bez sztucznych dodatków. Naturalny, prosty w wykonaniu.

kuchnianaturalna

majonez_domowy_1

 

Bardzo łatwy i prosty w wykonaniu majonez domowy o tradycyjnym smaku. Ma kremową konsystencję, jest jasny, gęsty i puszysty. Przygotować go można w większej ilości, jeśli oczywiście często używacie majonezu jako dodatku do kanapek, sałatek, sosów czy innych potraw. Jeśli używacie majonezu sporadycznie to ilość podana w moim przepisie będzie idealna.

Do wykonania majonezu domowego  potrzebne są dwa podstawowe, dobrej jakości, produkty, jajko od szczęśliwej kury oraz olej roślinny o neutralnym, delikatnym smaku (jeśli dacie zamiast delikatnego oleju oliwę z oliwek majonez wyjdzie gorzki w smaku). Spróbujcie raz zrobić ten majonez, a przestaniecie kupować gotowy majonez w sklepie, który to jest nafaszerowany chemią, sztucznymi dodatkami, barwnikami i konserwantami. Ja ten majonez robię od lat i pewnie jeszcze nie raz ukręcę go. Zależy mi na zdrowiu moim i mojej rodziny, tak więc nie wyobrażam sobie kupowania gotowego produktu w sklepie, skoro sama mogę przygotować rewelacyjny w smaku majonez i to w 15 minut :)

 

majonez_domowy_3

 

Możemy regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję oraz gęstość majonezu. Można dodać więcej soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego), aby trochę załagodzić "tłustość" majonezu. Aby majonez miał nieskazitelną gładką strukturę na samym początku, przed ubijaniem, dodajemy do składników drobniutko zmielony biały pieprz.

MAJONEZ DOMOWY

Składniki:

  • 1 całe jajko od szczęśliwej kury
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie ocet winny biały)
  • ok. 250 ml delikatnego w smaku oleju (ja użyłam słonecznikowego)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

Skorupkę jajka sparzamy. Jajko wbijamy do kielicha blendera. Dodajemy odrobinę cukru, soli, świeżo zmielonego pieprzu, soku z cytryny i ubijamy na pianę. Następnie stopniowo cieniutkim strumieniem powoli wlewamy do ubitego jajka olej, cały czas miksując. Masa po pewnym czasie zmieni kolor na jasny, stanie się gęsta i puszysta. Na koniec starannie doprawiamy do smaku.

Smacznego!

majonez_domowy_42

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci