Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Migdałowy krem jaglany z sosem z czarnej porzeczki. Doskonale rozgrzewa i syci. Wegański.

kuchnianaturalna

 

jaglany_budy

Zima nie odpuszcza. Jest zimno i już. Na zewnątrz. Ja grzeję się od wewnątrz na różne sposoby. Za sprawką Beaty szybko zrobiłam jaglany krem na roślinnym mleku, które bardzo często przygotowuję sama. Dzisiaj padło na mleko migdałowe. Bardzo prosty sposób przygotowania mleka roślinnego znajdziecie w tym przepisie. Każde jedno mleko roślinne tak właśnie robię. Jak ugotować wspaniałą i smaczną kaszę opisałam tutaj  (zamiast mieszanki różnych kasz będzie to kasza jaglana).  Po swojemu pozmieniałam w przepisie i wyszedł fantastyczny deser, który zjadłam na śniadanie. 

MIGDAŁOWY KREM JAGLANY Z PORZECZKOWYM SOSEM

Składniki na krem :

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 4 daktyle bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść migdałów

Przygotowanie kaszy: 

Migdały rozdrabniamy na proszek w rozdrabniaczu. Do garnuszka wsypujemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, zmielone migdały, 4 drobno pokrojone daktyle, ekstrakt waniliowy, mleko migdałowe. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy całe mleko migdałowe zostanie wchłonięte przez kaszę. Po zagotowaniu całość miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do miseczek. 

sos_porzeczkowy2

Sos porzeczkowy:

  • szklanka mrożonych czarnych porzeczek
  • łyżka miodu (lub syropu z agawy)

Przygotowanie sosu: 

W rondelku rozpuszczamy miód, wsypujemy czarne porzeczki i gotujemy do rozmrożenia i popękania porzeczek. Jeśli sos jest za gęsty można podlać odrobiną wody.

Polewamy sosem krem.

jaklany_krem

Smacznego.

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • madeline82

    Wygląda naprawdę pysznie . Nigdy nie robiłam kaszy jaglanej na słodko, więc pewnie warto wypróbować ten deser.

  • kuchnianaturalna

    madeline82
    Uwierz mi, że warto. Kaszę można przygotować na nieskończenie wiele sposób. Wypróbuj ten smaczny krem, a nie poprzestaniesz tylko na tym przepisie.
    Pozdrawiam.

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci