Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne.

kuchnianaturalna

pierogi_ruskie_7

Najsmaczniejsze ruskie pierogi. Niezawodne, zawsze udają się i znikają w mig. Doskonałe dla wszystkich członków rodziny, tych najmłodszych i tych najstarszych. Najlepiej zrobić je samemu, ale z podwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację.

Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić ser i przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie.

Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy  o kilka minut dłużej niż świeże.

PIEROGI RUSKIE

Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe:

  • 600 g mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj)
  • 270 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki stopionego masła

pierogi_ruskie_5

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą.

Składniki na farsz:

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Cebule obrać i drobniutko poszatkować. Na patelni podgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wystudzić. Ziemniaki oraz biały ser przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do dużej miski ze zmielonymi ziemniakami i serem dodać wystudzoną usmażoną cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Doprawić starannie solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, którego nie żałować.

Przygotowanie pierogów:

pierogi_ruskie_6

Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie konieczności można podsypać mąką. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli zdarzy się, iż ciasto troszkę wyschło wystarczy brzegi kółka delikatnie posmarować odrobiną wody. Gotowe pierogi układamy na blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. 

pierogi_ruskie_2

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oleju i łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzucać partiami pierogi, po ok. 15 sztuk, zamieszać łyżką. Kiedy woda ponownie zagotuje się, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Ugotowane pierogi wyciągać na talerz łyżką cedzakową.

Podajemy albo polane skwareczkami i cebulką, albo z dodatkiem naturalnego jogurtu i posypane poszatkowanym szczypiorkiem. Jak kto chce, według gustu i smaku.

pierogi_ruskie

Smacznego.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Akat Folia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Uwielbiam pierogi ruskie :) Ale z mąki orkiszowej nigdy nie próbowałam lepić pierogów. Ciekawa jestem smaku :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Ile wyjdzie pierogów z ilości składników na ciasto podanych w przepisie? :)

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci