Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej.

kuchnianaturalna

bigos_postny

Bigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny.

Jest to bigos bez grama tłuszczu, bardzo zdrowy, esencjonalny dzięki zgrillowanym warzywom, z przebijającą nutą słodyczy, a to za sprawą dodanych jabłek. Z duża ilością przypraw. Na jesienne czy zimowe dni jest idealny, świetnie rozgrzewa od wewnątrz i tak już wyziębione postem organizmy. Można jeść go przez cały dzień, ja raz zrobiłam sobie bigosowy dzień, i to bez żadnych rewolucji żołądkowych dzięki dużej ilości kminu rzymskiego.

Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, stanowi bogate źródło witamin C, E i K oraz potasu. Zawiera beta - karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kapusta zawiera dużo indoli, substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Stanowi również świetne źródło choliny poprawiającej funkcjonalność umysłu. Doskonale sprawdza się w leczeniu anemii, pomaga odzyskać siły w przypadku osłabienia czy podczas rekonwalescencji. Ma bardzo korzystny wpływ na wątrobę i pomaga zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Może być też stosowana przez cukrzyków w celu obniżania poziomu cukru we krwi. Sok z kapusty jest skuteczny w profilaktyce  i leczeniu choroby wrzodowej. Kapusta wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, wspomagające pamięć, przeciwutleniające, oczyszczające, moczopędne, przeciwzapalne, tonizujące, antyseptyczne, regenerujące, przeciwwrzodowe, wzmacniające odporność, przeciwzaćmowe, wspomagające regenerację umysłu.

 

kiszona_kapusta

Podczas spalania białka w organizmie wytwarzają się kwasy: siarkowy, fosforowy i oksyproteinowy. Ten ostatni to tzw. niedopałki białkowe, wytwarzające się wtedy, gdy dostarczamy zbyt wiele białka zwierzęcego, czyli dużo mięsa, niezdrowych wędlin i ryb. Pierwszym filtrem oczyszczającym z toksyn jest wątroba, a jeśli ona nie potrafi zatrzymać i zobojętnić toksyn, to gromadzą się one w jelicie grubym, a potem przenikają do krwiobiegu zatruwając po kolei serce, stawy, mózg i nerki. Te szkodliwe substancje i związki zakwaszają organizm, który broniąc się wytwarza związki neutralizujące. I aby przywrócić równowagę kwasowo - zasadową w organizmie należy dostarczyć mu neutralizujący kwas mlekowy, powstający w procesie fermentacji. Takie działanie wykazują kiszonki, m. in. kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Kiszona kapusta świetnie chroni przed rakiem. W procesie kiszenia uwalniają się enzymy rozkładające zawarty w kapuście glukozynolan. Wytwarzane w trakcie reakcji izotiocyjaniany odznaczają się silnym działaniem antynowotworowym. Substancje te chronią przed rakiem piersi, jelita grubego, płuc oraz wątroby. ponadto kwas mlekowy przywraca właściwą florę bakteryjną w jelitach, zniszczoną np. antybiotykami.

Czyli wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu.

bigos_postny_2

BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • pół główki białej kapusty (opcjonalnie)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 3 duże cebule
  • pół główki czosnku
  • 3 duże jabłka
  • 1 opakowanie wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka kminu rzymskiego (lub więcej, jeśli ktoś lubi jego smak, można zamienić na zwykły kminek)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • pół łyżeczki cząbru
  • sól kamienna do smaku (ja nie dawałam, kapusta była dosyć słona)
  • woda filtrowana do podlewania bigosu.

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę szatkujemy. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Wrzucamy partiami do garnka pokrojoną kiszoną kapustę wraz z sokiem (ja soku nie odciskam, lubię dosyć kwaśny i wyraźny w smaku bigos). Dodajemy wszystkie przyprawy. Białą kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z gotującą się kiszoną kapustą.

Jabłka kroimy na czwórki, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się kapusty.

Marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa partiami grillujemy na patelni grillowej i wrzucamy do garnka z kapustą. Dobrze jest lekko podlać patelnię wodą, zeskrobać przypalone warzywa i wszystko razem przelać do garnka, zyskamy cudowny "pieczony" aromat. Cebulę obieramy, szatkujemy i podsmażamy na suchej patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo nada całej potrawie gorzkiego smaku.

Całość dokładnie mieszamy, podlewamy wodą do ok. 1 cm poniżej granicy kapusty. Sprawdzamy smak, starannie doprawiamy jeśli trzeba. Garnek nakrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy ok 5 -6 godzin, aż kapusta będzie miękka i wyraźnie ściemnieje.

 

bigos_postny_1

Smacznego!

 



Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Alutka] *.gazeta.pl

    Wszystko fajnie, ale zrobiłam bigos według tego przepisu i wyszedł strasznie gorzki. Dopiero potem szukając przyczyny znalazłam w internecie, że przyprawy ziołowe typu majeranek i cząber dodaje się dopiero pod koniec gotowania, inaczej gorzknieją, szczególnie cząber... A Pani karze je dodawać wszystkie razem i gotować 5-6 godzin... Radzę zmienić to w przepisie, bo ktoś inny się natnie.

  • Gość: [NaturalnaKuchnia] *.net.hawetelekom.pl

    Alutka
    Ja nic nie każę. Moje przepisy to inspiracja dla ciekawych mojej kuchni.
    Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby po dodaniu przypraw i ziół oraz długim gotowaniu mój bigos byłby gorzki, czy jaka kolwiek inna potrawa, a z ziół korzystam zawsze.
    Może któryś z Twoich składników zawinił?
    Wiele osób korzystało z tego przepisu i bigos zawsze wychodził smaczny, a szczególnie w kolejnych dniach, kiedy 'doszedł', a smaki przegryzają się.
    Próbuj dalej i nie poddawaj się .
    Smacznego.

  • Gość: [miaw] *.radom.vectranet.pl

    czy bigos tak jak ten mięsny będzie lepszy jeśli po zagotowaniu dzisiaj przemroże go na balkonie i jutro jeszcze raz zagotuje? :)

  • Gość: [Aagaa4] 81.219.210.*

    Nie wolno kapusty kiszonej przykrywac podczas gotowania bo wtedy staje sie gorzka

  • mika.47

    Witam,
    Od kilku dni staram się ozdrowieć przy pomocy diety dr Dąbrowskiej. Twój blog i przepisy są nieocenione. Dania są : kolorowe, piękne , przemawiają do oczu i do żołądka. Bardzo proszę powiedz co to jest papryka wędzona i gdzie można ją zdobyć. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Ewela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Hej, ja od dziś stosuje dietę. Wędzona papryka jest w opakowaniu takim jak inne przyprawy. Można ja kupić w większych supermarketach. Z tego co pamietam to knorr chyba albo winiary.

  • Gość: [Edi] *.dynamic.chello.pl

    Ta papryka to jest od Kamisa

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci