Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Chleb bezglutenowy z dużą ilością siemienia lnianego. Smaczny i bardzo aromatyczny. Superfood.

kuchnianaturalna

chleb_bzg_z_mk_ryow_1

Istnieje wiele produktów, które wpływają niekorzystnie na samopoczucie, wagę, a wykluczenie tych produktów z codziennego jadłospisu doprowadza szybko człowieka do zdrowia. Ja właśnie kilka tygodni temu wykluczyłam jeden z tych produktów, a mianowicie gluten. Aczkolwiek nie całkowicie, chora nie jestem, nie cierpię na żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby (żytni na zakwasie, orkiszowy, owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem.

Dieta bez glutenu eliminuje wzdęcia, zgagi, zaparcia, refluks, redukuje poziom cholesterolu, zmniejsza nadciśnienie, a także obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania poprawia się samopoczucie, podwyższa się poziom energii oraz sił witalnych. Łatwiej jest pozbyć się obrzęków związanych min. z chorobami tarczycy (choroba Hashimoto, niedoczynność tarczycy) czy z menopauzą. Wyeliminowanie lub ograniczenie w diecie glutenu łagodzi objawy w przypadku wystąpienia chorób autoimmunologicznych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób zapalnych jelita, w tym choroby Leśniowskiego - Crohna, czy zespołu jelita drażliwego.

Czy wiedzieliście, że wszechobecna rafinowana biała mąka pszenna,  "fast food" pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych (szczególnie ta kupowana w dyskontach, sieciówkach, wielkich marketach) poddawana jest procesom przetwarzania, które pozbawiają ją wszelkich minerałów, witamin, błonnika, zdrowych tłuszczów, a aby uzyskać piękny, śnieżnobiały kolor "wybiela" się ją chlorem lub bromem, czyli substancjami toksycznymi dla naszego organizmu i przyczyniającymi się do występowania wielu chorób związanych z tarczycą i wątrobą? Otóż ta mąka, która bogata jest jedynie w skrobię, a pozbawiona jest otrębów i błonnika zatyka nasze jelita, utrudniając tym samym trawienie i powoduje efekt wzdętego brzucha.

chleb_bzg_z_mk_ryow_3

Podstawą rezygnacji z pszenicy, czy glutenu w ogóle, jest umiejętne zastąpienie białej mąki jej wartościowymi zamiennikami. Jestem początkująca w tym temacie, ale mężnie prę na przód w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w przygotowywaniu smacznych bezglutenowych, a przede wszystkim, zdrowych dań. Do upieczenia bezglutenowego chleba zainspirowała mnie Olga. Nigdy nie kupiłam i nie zamierzam kupować gotowców bezglutenowych. Jest dla mnie wielką radością samodzielne przygotowywanie  i pieczenie bezglutenowych chlebów. Ich smak, jak dla mnie jest doskonały. Takie eksperymenty są jak najbardziej dla mnie i służą  mi i mojej rodzinie. Wszelkie mąki z kasz robię sama, mielę kaszę w młynku do kawy. Nie wydaję pieniędzy na gotowe mąki, nie mam pewności, co w nich siedzi :). O właściwościach kasz, będących składnikami tego chleba pisałam przy okazji postu nt rozgrzewającej miseczki KASZ

Zapraszam na wspólny wypiek chleba bezglutenowego, bogatego w kilka doskonałych zdrowotnie składników.

 

chleb_bzg_z_mk_ryow_2

CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki z amarantusa
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 0,5 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka naturalnego miodu (lub innego słodu)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 
  • czarnuszka do posypania chleba 

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalewamy połową szklanki wrzącej wody, zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody, dodajemy ostygnięte siemię lniane i dokładnie całość mieszamy mikserem. Mieszamy do uzyskania masy o gęstości budyniu. Pozostawiamy na kilkanaście minut do napęcznienia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czarnuszką. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrastania. Po ok. godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy foremkę z chlebem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z foremki, ściągamy papier i wstawiamy do dalszego pieczenia do piekarnika. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spody wydaje głuchy odgłos. Pozostawiamy na kratce do odparowania i całkowitego wystygnięcia.

Najlepiej smakuje z twarożkiem z ziaren słonecznika ze świeżym ogórkiem i rzeżuchą. Pycha!

chleb_bzg_z_twarokiem_sonecznikowym_1_

Smacznego!

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

 

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Anonim] *.dynamic.chello.pl

    Ale dlaczego olej tłoczony na zimno do pieczenia? Przecież rzepakowy tłoczony na zimno ma dużo niższą temperaturę dymienia niż 200 stopni, więc podczas pieczenia w tej temperaturze spali się i wydzielą się szkodliwe związki... Oleje na zimno spożywamy tylko na zimno, nawet kokosowy virgin ma temperaturę 160 stopni, więc proszę poczytać o tym na jakiejś stronie, bo szkoda sobie szkodzić.
    Może spróbuję ten przepis modyfikując na taki bez oleju ew. zwykły rafinowany. Swoją drogą ciekawy ten patent na wyciągnięcie chlebka z foremki pod koniec i dopieczenie, muszę to wykorzystać, bo czasem wychodzi mi zbyt wilgotny u dołu, nawet jeśli dobrze się wypieka w środku :)

  • Gość: [Pablo] 93.107.77.*

    Zgadzam się z kolegą. Olej rzepakowy się pali i wydziela trujące substancje. Ten olej który jest w siemieniu absolutnie wystarczy, a w razie czego można dodać więcej siemienia żeby zwiększyć zawartość tłuszczu.

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci