Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej.

kuchnianaturalna

zupa_toskaska_3

Zimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika.

Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się w zdrowe okopowe oraz zielone warzywa. Nie bójmy się używać dużych ilości rozmaitych ziół i przypraw. To one w naszym organizmie wykonują kawał dobrej, zdrowej roboty, choć bardzo często o tym zapominamy.

DSC_2502

Majeranek ogrodowy jest doskonały na użytek wewnętrzny oraz zewnętrzny. Genialnie działa na astmę, bezsenność, migrenę, kurcze mimiczne, kurcze dróg oddechowych, kurcze trawienne (połykanie powietrza), lęki, obawy, nieżyt żołądka i jelit, paraliż, zapalenie tętnic, zapalenie przewodów nosowych i niedrożność przy oddychaniu. Pomaga na nerwobóle reumatyczne, wątłość, ogólne osłabienie, wycieńczenie, na przewlekły katar nosa i przewlekłe zapalenie zatok bocznych nosa.

 

czber

Cząber ogrodowy działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka, intelektu i pracę kory nadnerczy. Dzięki zawartości karwakrolu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgnilne, przeciwrobaczycowe w szczególności u dzieci, przeciwzapalne, regulujące perystaltykę jelit, rozkurczowe, ma działanie trawienne, wiatropędne, wykrztuśne, ułatwia przyswajanie pokarmu, znosi wzdęcia i nadfermentację, Ma właściwości gojące, rozpuszczające i zabliźniające. Działa na biegunki przewlekłe, blednicę, bóle gastryczne, glistę ludzką, kurcze jelitowe, niedokwaśność soku żołądkowego, nieżyt przewodu pokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody.

Zapraszam do kuchni.

zupa_toskaska_1

TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 3 laski selera naciowego
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 3 pory
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje wysuszone na słońcu pomidory i zamrożone)
  • 2 garści szpinaku
  • jarmuż
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczką czabru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • sól himalajska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża kolendra do posypania
  • 1,5 - 2  l wody filtrowanej

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny.

Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1/4 zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem, przelewamy ponownie do garnka i mieszamy.

Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i jarmuż. Zupę podajemy posypaną posiekanymi świeżymi ziołami i listkami jarmużu.

 

zupa_toskaska_2

Smacznego!

 

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci