Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański krem. Post dr Dąbrowskiej.

kuchnianaturalna

 

zupa_orientalna_3

Zupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi orientalnych przypraw, charakteryzuje się niezwykłym smakiem za sprawą pieczonych warzyw. Jest wyraźna w smaku dzięki kminowi rzymskiemu oraz kurkumie.

Kmin rzymski, kumin, jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, działa korzystnie na żołądek. Jest niezastąpiony w niestrawności i biegunce, może również łagodzić wzdęcia i kolki. Przyspiesza laktację i łagodzi nudności u kobiet w ciąży. Jest skuteczny w leczeniu zespołu cieśni nadgarstka oraz biegunki. Kmin zawiera do 4 %. olejku eterycznego, witaminy C, E i z grupy B, żelazo, fosfor, mangan, wapń i flawonoidy. Te ostatnie to aktywne biologicznie, naturalne substancje chemiczne występujące w świecie roślin. Są barwnikami i antyoksydantami. Chronią roślinę przed chorobami. Dostarczane człowiekowi wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają drogi moczowe, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo, oczyszczają organizm i ochraniają wątrobę. Włączenie kminu rzymskiego do diety wzmocni naszą odporność i zadziała na organizm przeciwzapalnie oraz osłaniająco. Przyprawa korzystnie wpływa na kondycję żył, usprawnia pracę serca i układ oddechowy, zalecana jest w przypadku przeziębienia (działa wykrztuśnie). Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa napotnie, żółciopędnie, przeciwreumatycznie, antyseptycznie i moczopędnie. Ponieważ pobudza wydzielanie mleka, zalecany jest w diecie karmiących matek. Może być stosowany przez kobiety w ciąży – pomoże złagodzić nudności. To też świetny środek na bezsenność. Kmin rzymski polecany jest osobom pobudzonym i zestresowanym, działa bowiem uspokajająco oraz relaksująco, obniżając poziom kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu. W ziołolecznictwie stosowany jest także jako środek wiatropędny, antygrzybiczny i przeciwbakteryjny. Korzystnie wpływa na płuca. Wskazany przy astmie. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Większa ilość kminu zalecana jest w przypadku osób ze słabym łaknieniem oraz kobiet, które skarżą się na nieregularne miesiączki. (www.zdrowie.wp.pl)

zupa_orientalna_2

Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej. Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym. Kurkuma charakteryzuje się działaniem antynowotworowym, antyzapalnym. Kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu jak tak silne leki jak np. hydrokortyzon czy nurofen. To ważna informacja dla osób cierpiących na reumatoidalna zapalenie stawów, w przypadku których kurkumina pomaga łagodzić ból. Kurkuma ma działanie odchudzające –  wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodając kurkumę do jadłospisu korzystamy z jej dobroczynnych właściwości odchudzających.
Ponadto kurkumina działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby, obniża poziom cholesterolu i pobudza również wydzielanie żółci. Stosowana jest w celu zmniejszania kamieni żółciowych, jak też redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych, z którymi boryka się nie jedna kobieta. Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem  zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 200 %. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna.(www.surojadek.com).

dynia_pimowa

O zdrowotnych właściwościach dyni pisałam przy okazji przepisu na pierogi orkiszowe z dynią i jarmużem.

Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :)

ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ

 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 1 duża cukinia
  • 1 niewielka dynia piżmowa
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól himalajska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana)

zupa_orientalna_1

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupinki, nie dzielimy na ząbki. Warzywa lekko spryskujemy wodą i oprószamy delikatnie solą i pieprzem.

Piekarnik nastawiamy na 230 st. C, program góra - dół. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy luźno warzywa i pieczemy kolejno partiami ok. 30 min do lekkiego przypalenia. Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika. Upieczoną paprykę przekładamy na ok. 15 min do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwo ściągniemy z niej skórkę.

Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy beztłuszczową patelnię i na gorącą wrzucamy kmin rzymski, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Prażymy przyprawy ok. minutę (uważamy, aby ich nie spalić, bo nadadzą potrawie gorzkiego smaku) i przesypujemy do garnka z warzywami. Ponownie na gorącą patelnie wrzucamy starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz papryczkę chilli. Chwile podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka.

Po 15 minutach wyłączamy gaz. Gorącą zupę blendujemy pulsacyjnie na niezbyt gładki krem (lub jeśli ktoś lubi to na gładko blenduje). Całość starannie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy posypane kawałkami upieczonej dyni oraz posypane świeżym tymiankiem lub kolendrą.

zupa_orientalna

Smacznego!

Ja lubię zupę bardzo wyraźną w smaku, ale polecam eksperymentować ze smakami. Lepiej na początku dać mniej jakiegoś składnika, bo później raczej będzie trudno zmniejszyć jego ilość.

 

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

 

 

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci