Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej

kuchnianaturalna

 zupa_baza_11

 

Na pierwszy ogień ze zbioru moich przepisów, wykorzystywanych podczas mojego postu oczyszczającego dr Ewy Dąbrowskiej, idzie doskonała zupa - baza. Wykorzystuję ją na różne sposoby, Do gotowej zupy daję ulubione dodatki, jak chrzan, grillowaną cukinię, paprykę, pomidory czy brokuła.

zupa_baza_21

 

ZUPA WARZYWNA - BAZA

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pory (w całości)
  • Selery naciowy i korzeń
  • 10 brukselek (nie miałam białej kapusty, ale można ją dodać)
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego
  • Kilka gałązek lubczyku lub 2 łyżeczki suszonego
  • Pół natki zielonej pietruszki
  • Sól kamienna i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Ok. 2 litrów wody

Przygotowanie:

zupa_baza_22

Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, brukselkę (ewentualnie kapustę białą) ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy.

Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. To taki piąty smak umami. Bez tego zupa z gotowanych warzyw będzie mdła.

zupa_baza_41

Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu.

Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy kolejno grillowane warzywa. Nieobrany czosnek lekko podprażamy na suchej patelni i wrzucamy do garnka z warzywami.

Całość zalewamy pozostałą wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu.

zupa_baza_51

Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gęsty i gładki krem. Starannie doprawimy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zajadamy ze smakiem z różnymi ulubionymi dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka moich zestawów.

zupa_baza_z_papryk_i_ogrkiem1

Zupa - baza ze świeżym ogórkiem i czerwoną papryką obficie posypana szczypiorkiem.

 

zupa_baza_z_pomidorem_kiekami_lucerny_i_rzeuch1

Zupa - baza ze świeżym pomidorem, kiełkami lucerny i rzeżuchą.

 

zupa_baza_z_chrzanem1

Zupa - baza z tartym świeżym chrzanem i świeżą papryczką chilli oraz natką pietruszki. Super rozgrzewająca.

 

Smacznego i na zdrowie.

A Wy jakie najbardziej lubicie postne zupy? Zapraszam do dzielenia się Waszymi ulubionymi daniami.

 98embed jixjc9jfcoil4sbwky0q5vjrjjuf8gzz

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kasia] *.itvmedia.pl

    a czy podczas postu nie powinno się wyeliminować soli ?

  • kuchnianaturalna

    Gość: [Kasia]
    Podczas postu dr E. Dąbrowskiej można używać różnych przypraw oraz soli, oczywiście w rozsądnych ilościach.
    Pozdrawiam

  • Gość: [Agata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    nie mam patelni grillowej... można to czymś zastąpić? Może na elektrycznym grillu poukładać plasterki warzyw? :)

  • kuchnianaturalna

    Agata
    Możesz pominąć grillowanie i od razu wrzucić warzywa do gara.
    Jeśli nie masz grillowej patelni, to możesz też skorzystać ze zwykłej nieprzywierającej, non stic.

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci