Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański.

kuchnianaturalna

 chleb_bg_z_amarantusem_5

 

Eliminacja produktów zawierających oczyszczoną mąkę pszenną jest moim świadomym wyborem produktów zdrowych, nieprzetworzonych, naturalnych. I taki też niech będzie Wasz wybór.

Moim zdaniem najlepszym wyjściem dla nas, w obecnych "przetworzonych" czasach jest samodzielne przygotowywanie żywności ze świeżych naturalnych produktów. Wystarczy tylko otworzyć oczy i zacząć szukać. Lokalne bazary, rodzinne małe sklepy, a także zdrowe sklepy internetowe oferują nam mnóstwo zdrowego, naturalnego nieprzetworzonego produktu. Takie produkty kupujmy, a będzie to bardzo korzystne dla naszego zdrowia, pomoże skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, pozbyć się niektórych schorzeń, a także nie nadwyręży naszego budżetu. W ten sposób uchronimy się przed śmieciowym jedzeniem gotowców, np. bezglutenowych, czyli pułapką zastawioną na nas przez producentów żywności.

Czym jest gluten? Gluten to białko zapasowe zawarte w ziarnach pszenicy, orkiszu, żyta i jęczmienia. Jest heterogenną mieszaniną gluteiny i gliadyny w pszenicy oraz ich odpowiedników - hardeiny i aweniny, w jęczmieniu, życie i orkiszu. Pełni on funkcję kleju, a dzięki swojej sprężystości  i plastyczności nadaje wypiekom odpowiednią konsystencję, jest doskonałym emulgatorem, nośnikiem zapachów i zagęszczaczem.

Aby nie zatykać siebie i swojej rodziny od lat sama wypiekam zdrowe i smaczne pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie, innego dzieci moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc je w młynku do kawy :)

Zapraszam do wspólnego wypiekania doskonałego bezglutenowego, pachnącego orzechowym amarantusem zdrowego chleba.

 

DSC_7969

AMARANTUS to bezglutenowe pseudozboże, zwane również szarłatem. Jest znakomitym źródłem białka, które może śmiało zastąpić mięso z diecie wege. Zawiera on komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, m.in. metioninę, tryptofan i lizynę, rzadko spotykane w świecie roślin. Amarantus nie podlega modyfikacjom genetycznym, podobnie jak orkisz i gryka. Tak jak kasza jaglana jest zasadotwórczy, wspaniale wpływa na gospodarkę zasadowo-kwasową i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Zawiera olbrzymie ilości wapnia, pozwala uzupełnić zapasy tego pierwiastka, niezbędnego dla kości i zębów, szczególnie w diecie z wykluczeniem mleka. Amarantus jest bardzo ważnym źródłem żelaza, w formie biodostępnej, czyli inaczej niż w innych zbożach, z których, ze względu na obecność fitynianów żelazo jest słabiej przyswajane. Warto wprowadzić go do diety dzieci, kobiet w ciąży oraz chorych na anemię. Bardzo cennym składnikiem amarantusa jest SKWALEN, czyli związek opóźniający starzenie się komórek. W połączeniu z obecnością jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie cenny dla osób z miażdżycą, hipercholesterolemią oraz z chorobami układu krążenia. Hamuje on też rozwój wrzodów żołądka i nieweluje skutki stresu. Zmielony amarantus jest świetnym substytutem jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan.

 

chleb_bg_z_amarantusem_3

CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM

Składniki:

  • 2 duże garści ziaren amarantusa
  • 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g dobrej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 garść słonecznika
  • 1 garść sezamu
  • 1 łyżka miodu naturalnego (lub brązowego cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 400 - 500 ml ciepłej filtrowanej wody

chleb_bg_z_amarantusem_4

Przygotowanie:

Dobrze rozgrzewamy dużą beztłuszczową patelnię. Zmniejszamy ogień i wsypujemy na patelnię ziarna amarantusa. Powoli je prażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania silnego orzechowego zapachu, amarantus zaczyna zamieniać się w popping. Wtedy kończymy prażenie, przesypujemy uprażone ziarna do miseczki i studzimy. Po ostudzeniu mielimy ziarna na mąkę.

Do dużej miski przesypujemy wszystkie składniki i powoli wlewamy wodę, nie całą na raz. Dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy o konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wody, jeśli za rzadka dosypujemy skrobi ziemniaczanej.

Po wymieszaniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folią i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych: można pominąć pierwszy etap wyrastania, od razu przełożyć ciasto do formy i odstawić na 30 minut do wyrastania.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolny poziom foremkę z wyrośniętym ciastem i pieczemy ok 50 minut. Na 15 minut przed zakończeniem wypieku wyciągamy chleb z foremki i ponownie wkładamy go do piekarnika dla lepszego wypieczenia. Chleb będzie upieczony, kiedy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Upieczony chleb odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Warto wystudzony chleb pokroić na kromeczki, zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki. Kiedy będziemy mieć na kromkę ochotę wyciągamy ją z zamrażarki, rozmrażamy np. na patelni grillowej lub w mikrofalówce i zajadamy z ulubioną pastą, np. z moim wegańskim twarożkiem ze słonecznika.

 chleb_bg_z_amarantusem_21

Smacznego!

 

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Pieczywo bez glutenu ">93normal 67xvnlempdf7wb4i0ysaksz5mteygwzz

 

 

 

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [maggi] *.lask.vectranet.pl

    po podprażeniu amarantusa oprócz koloru i zapachu nic się nie zmieniło, gdzie ten popping?

  • kuchnianaturalna

    Magii
    Mój amarantus zaczął strzelać jak popcorn, zamieniając się w białe poppingowe kuleczki. Najważniejsze, żeby nie przypalił się, bo będzie bardzo gorzki i do wyrzucenia nada się.
    Dobrze, że Twój zapachniał.
    Pizdrawiam

  • Gość: [anonim] *.icpnet.pl

    Miód nie jest wegański

  • Gość: [Kinga] *.play-internet.pl

    Ja mam pytanie, jak przechowujesz takie chleby ? Ja kiedyś trzymałam normalnie w chlebaku, jednak po 2 dniach zaczęły mi się sypać. Teraz trzymam w lodówce bo moj panasonic ma taką specjalną szufladę ale nie wiem czy to dla chleba dobrze ?

  • kuchnianaturalna

    Gość: [Kinga]
    Chleb bezglutenowy po upieczeniu i wystudzeniu kroję na kromki, wkładam do woreczka foliowego, szczelnie zamykam i daję do zamrażarki. Kiedy potrzebuję, to wyciągam kromki i rozmrażam je na patelni grillowej lub w mikrofalówce. Tego chleba nie mroziłam i po 3-4 dniach nie kruszył się. Kroił się idealnie i nawet nie był twardy i czerstwy. A trzymałam go w woreczku foliowym. W lodówce chlebów nie trzymam, bo szybciej pieśnieją i wysychają. Trzymam chleby w workach foliowych, ale ja chleby sama piekę i wiem, że w folii mi nie spleśnieją po 2 dniach, jak te kupne.
    Znajomi nawet nie poznali, że to chleb bg . Polecam go upiec, jest pyszny, sprężysty i miękki, z chrupiącą skórką.
    Pozdrawiam.

  • Gość: [kobietka_40] *.uznam.net.pl

    witam
    Czy ten chlebek można upiec na zakwasie z mąki bezglutenowej ? Czy może wyłącznie na drożdżach ?

  • kuchnianaturalna

    Gość: [kobietka_40]
    Jeśli masz zakwas bezglutenowy, to jak najbardziej możesz na nim upiec ten chleb. Musisz pokombinować z jego ilością. Ja jak na razie piekę go na drożdżach.
    Powodzenia i daj znać jak chleb smakował.

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci