Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Ciastka owsiane bez pieczenia. Szybkie, sprawne, smaczne. Genialny smak dzieciństwa. Wegetariańskie/ wegańskie

kuchnianaturalna

ciastka_owsiane_b.p_._4

Po powrocie ze szkoły zawsze chciało się coś słodkiego. Mamy w domu nie ma, czekolady  i cukierków nie ma (lata 80'te - kartki :). Trzeba samemu pokombinować. Jak zgadasz się z przyjaciółką to wyczarujesz cudo, coś z niczego.

Tak ostatnio myślałam, myślałam i wymyśliłam, a właściwie przypomniałam sobie te ciacha z dzieciństwa. Troszkę pozmieniałam, ulepszyłam, uzdrowiłam. Buzia aż się śmieje na ich wspomnienie. Pamiętacie je? Kilka składników, kilka minut i gotowe. To jak? Robimy?

ciastka_owsiane_b.p_._3

CIASTKA OWSIANE BEZ PIECZENIA

Składniki:

  • 100 g masła roślinnego lub oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 szklanki uprażonych płatków owsianych razowych (tutaj pisałam o ich zdrowotnych właściwościach)
  • 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika
  • ok pół szklanki mleka w proszku (dowolnego, opcjonalnie, można zrezygnować)
  • 8 łyżek mleka roślinnego (może być takie migdałowe lub owsiane lub inne)

ciastka_owsiane_b.p_._1

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, cukier, kakao, mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy płynne mleko. Po minucie dodajemy prażone płatki owsiane  i słonecznik (płatki i ziarna uprażyłam na teflonowej beztłuszczowej patelni).  Można dodać mleko w proszku, ja akurat miałam, to podkręciłam smak. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i łyżką nakładamy zgrabne porcje ciasteczkowe. Pozostawiamy do wystudzenia.

Zajadamy powoli, powolutku, delektując się smakiem pierwszego ciastka, drugiego ciastka, trzeciego...... dziesiątego :)

ciastka_owsiane_b.p_._5

Smacznego

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    robiłam z bakaliami-pyszne!!!!

  • kuchnianaturalna

    Gość aga *
    Super, że smakowały.
    Też dodaję różne zdrowe dodatki, jak siemię lniane czy sezam.
    Te ciastka są wręcz uzależniające

  • Gość: [Cukiernia Krzyżański] 64.62.219.*

    Świetny przepis :)

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci