Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Pierogi z pokrzywą, serem i kaszą. Na cieście orkiszowo - żytnim. Najsmaczniejsza kopalnia zdrowia. Wegetariańskie.

kuchnianaturalna

pierogi_z_pokrzyw_1

Pokrzywa w kuchni? A jakże! W okresie wiosennym, od kiedy tylko zaczyna wypuszczać pierwsze liście wykorzystuję ją niemal cały czas. W moim ogrodzie hoduję ją pieczołowicie, ma swoje miejsca, w których pięknie rośnie, niemalże jak roślina ozdobna.

Parzę z pokrzywy wyśmienite herbaty, miksuję z nią super zdrowe koktajle, sok z pokrzywy to moja codzienność, dodaję ją do zupy, kręcę z niej zielone pesto, robię z niej danie a'la szpinak z patelni.... Cała moja rodzina spożywa pokrzywę, niekoniecznie mając o tym pojęcie ;).

pokrzywa

Pokrzywa to roślina - cud. Ma w sobie ogromną moc, którą w naturalny sposób dzieli się z chętnymi. Liście pokrzywy bogate są w witaminy, takie jak A, C, B2, K1, karotenoidy oraz mikroelementy, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, krzem i sód. Jest więc czynnikiem witaminizującym. W liściach pokrzywy występują także flawonoidy, kwasy organiczne, jak glicerolowy, glikolowy, mrówkowy i inne, a ponadto znaczne ilości chlorofilu, serotonina, histamina, garbniki i acetylocholina. Korzenie pokrzywy zawierają kwasy organiczne, fitosterol i lecytynę, niezbędny składnik błon komórkowych, polecaną w profilaktyce antycholesterolowej.

Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne,, hamuje krwawienie, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby, dzięki czemu odtruwa organizm, wzmacnia żołądek, zmniejsza nadmierną potliwość. Ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwinfekcyjne, przeciwanemiczne, przeciwkrwotoczne, przeciwgośćcowe i rewulsyjne. Poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych i zwiększa produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.  Od wewnątrz jest środkiem wspomagającym w leczeniu różnego rodzaju krwawień (np. krwioplucie, wymioty krwawe, krwinkomocz, krwawienia z nosa, hemofilia, krwawiączka), anemii, krzywicy, ogólnego osłabienia, wyrzutów skórnych, ran oparzeniowych i zapalenia skóry, dolegliwości związanych z okresem klimakterium, z gośćcowym zapaleniem stawów, pęcherza, nerek, kamicy wątroby, żółtaczki, wrzodów żołądka, stanów przedcukrzycowych, biegunki, wzdęcia. Zewnętrznie zaleca się stosowanie pokrzywy przy łojotoku skóry głowy, łupieżu, nadżerkach (aftach), w infekcji jamy ustnej, grzybicy skóry, błon śluzowych, guzów, narośli i nowotworów.

pokrzywa_2

Pokrzywa pomaga tamować krwotok ze względu na sporą ilość witaminy K, odpowiedzialnej za krzepliwość krwi, pomaga w krwawieniach przewodu pokarmowego, krwawieniach żylaków odbytu. Pokrzywą leczy się awitaminozę i anemię, gdyż podwyższa ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Może również obniżać poziom cukru we krwi, przez co jest pomocna w leczeniu cukrzycy. Korzeń pokrzywy pomaga na przerost prostaty.

A teraz zapraszam na łąkę po świeżą pokrzywę. Dzisiejsze pierogi z pokrzywą są wyśmienite, dostarczają mnóstwa witamin i potrzebnych do sprawnego funkcjonowania składników odżywczych.

pierogi_z_pokrzyw_2

Pokrzywa - kopalnia witamin i minerałów, kasza - daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów, oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne (szerzej o jej zdrowotnych właściwościach pisałam tutaj), biały  ser, tofu - nabiał, który jest jednym z lepszych źródeł białka.

PIEROGI Z POKRZYWĄ, KASZĄ I BIAŁYM SEREM

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 620
  • 200 g mąki żytniej
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 300 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja robiłam to w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki lub dolać wody. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą.

pierogi_z_pokrzyw_6

Składniki na farsz:

  • 250 g białego sera półtłustego
  • 200 g sera feta
  • 180 g tofu naturalnego
  • 500 g ugotowanej kaszy (gotuję naraz kilka rodzajów kasz, polecam ten przepis)
  • 2 duże garści liści pokrzywy
  • 1 duży por
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • woda do gotowania pierogów

pierogi_z_pokrzyw_31

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje sera, kaszę i pokrzywę mielimy w maszynce do mielenia. Por myjemy, obieramy, odcinamy tylko górne, zwiędnięte lub pożółkłe zielone liście, drobno kroimy część białą i zieloną i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju na patelni. Studzimy.

Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy w dużej misce, starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto orkiszowo - żytnie cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym pokrzywowym farszem. Pierożki dokładnie sklejamy i odkładamy na ściereczkę.

W dużym garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy ją i dodajemy 2 łyżki oleju, po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia.

pierogi_z_pokrzyw_4

Zajadamy ze smakiem z gęstym naturalnym jogurtem,  masełkiem i cebulką lub skwarkami.

Smacznego!

 

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci