Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Domowy słodko-kwaśny sos chiński. Dodatek do dań w azjatyckim stylu. Równowaga smaków. Równowaga zmysłów.

kuchnianaturalna

sos_sodkokwany_1

Jeden z najprostszych sosów chińskich, pikantny, o idealnie zrównoważonych smakach. Kwaśny ocet ryżowy doskonale równoważy słodki cukier trzcinowy, ostry imbir świetnie współgra z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami.

sos_sodkokwany_5

Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało może zastąpić go octem jabłkowym lub białym octem winnym, jednak jakości i smaku nie gwarantuję, ponieważ robiłam mój sos według oryginalnej receptury. Można taki sos przygotować z podwójnej porcji składników i trzymać zamknięty w słoiczku w lodówce około trzech tygodni lub zapasteryzować w słoiczkach. Mój sos wyszedł bardzo pikantny, na drugi dzień, po odstaniu w lodówce konsystencja, ani smak nie zmieniły się (niektórzy twierdzą, że na drugi dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym).

sos_sodkokwany_3

DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli)
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki)
  • 80 ml octu ryżowego (lub jabłkowego, lub białego winnego)
  • 330 ml wody
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • sól morska do smaku (ok 1/4 łyżeczki)

Przygotowanie:

Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chilli, czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja mrożę papryczki chilli i wtedy szybko i łatwo je ścieram na tarce). Można je również zmielić w blenderze z łyżką cukru tak, aby pozostały drobinki warzyw, absolutnie NIE na gładką masę.

mroona_papryczka_chilli

Starte warzywa przekładamy do rondelka, dodajemy ocet, cukier, wodę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Całość należy zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około 3 - 4 minuty na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rozpuści się cukier. Jeśli smak jest mało kwaśny dodajemy soku z cytryny lub dolewamy odrobinę octu. Cały czas próbujemy i w razie potrzeby dosmaczamy go odpowiednim składnikiem, według uznania.

W szklance mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody..

Rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną dolewamy do rondelka z gotującą się słodko - kwaśną ostrą mieszanką i mieszamy, aby nie powstał "glut". Cały sos mieszamy łyżką, aż zgęstnieje.

Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę gorącej wody, a jeśli będzie za rzadki do dolewamy odrobinę rozpuszczonej skrobi w zimnej wodzie (nigdy nie dosypujemy skrobi, bo wyjdzie z tego jeden wielki glut).

sos_sodkokwany_2

Sos przelewamy gorący do słoiczków lub buteleczek.

Smacznego!

 

Koniecznie wypróbujcie go z chrupiącymi warzywami.

warzywa_w_sosie_sodkokwanym_2

Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [nowy_tłuczek] *.dynamic.chello.pl

    Świetny przepis :) wyszlo prawie tak jak u ulubionego "chińczyka" :) szkoda że nie udało mi się zdobyć świeżej papryczki, ale mielona też dała radę :)
    Mielonej wystarczy 1/4 łyżeczki wg mnie ;)

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci