Menu

Naturalna Kuchnia Inspiruje

Tak po prostu.

Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie.

kuchnianaturalna

warzywa_w_sosie_sodkokwanym1

Czasem człowieka nachodzą konkretne smaki. I chodzą i chodzą za nim aż do skutku. Od jakiegoś czasu miałam melodię na chińskie danie. A dla mnie najlepsze jest najszybsze, najprostsze, beż zbędnych udziwnień. Na wielką patelnię wrzuciłam co miałam w lodówce i tak też powstały doskonałe w smaku, chrupiące, idealnie skomponowane warzywa w moim doskonałym sosie słodko - kwaśnym.

sos_sodkokwany_22

Możemy użyć tych warzyw, którymi dysponujemy w danej chwili, może to być kapusta pekińska lub młoda, por, papryki, kukurydza, pieczarki. Zajadamy to, na co dokładnie mamy ochotę.

WARZYWA W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z RYŻOWYM MAKARONEM VERMICELLI

warzywa_w_sosie_sodkokwanym_4

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 duże łodygi selera naciowego
  • duża garść suszonych chińskich grzybów Mun
  • 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli

warzywa_w_sosie_sodkokwanym_9

Przygotowanie:

Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę.

Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy.

Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy w cienkie słupki, na zapałkę. Cebulę kroimy w piórka.

Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy na dużym ogniu cały czas mieszając i uważając, aby cebula nie przypaliła się. Po minucie wrzucamy na patelnię poszatkowane warzywa i cały czas mieszając podsmażamy je przez ok 5-7 minut. Warzywa powinny być jędrne i chrupkie, ale nie przypalone.

Grzyby Mun odsączamy, kroimy w paski i wrzucamy do smażących się warzyw.

Do podsmażonych warzyw dodajemy domowy chiński sos słodko-kwaśny oraz sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Starannie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.  Jeśli smak potrawy jest mało wyraźny, to podkręcamy go słodko - kwaśnym sosem chińskim lub sojowym.

Ugotowany makaron można wrzucić na patelnię z warzywami i wymieszać, można też go rozłożyć do miseczek i udekorować kilkoma łyżkami warzyw. Całość posypujemy poszatkowaną kolendrą, która idealnie komponuje się z ostrymi smakami i skutecznie je łagodzi.

warzywa_w_sosie_sodkokwanym_6

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Naturalna Kuchnia Inspiruje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci